söndag 21 juni 2009

En "ryggig" midsommar

Brännö – döm av min förvåning när det visade sig att en av snapsarna i sexpacket var uppkallat efter vår kära ö. Herregud vilken midsommar!

Dagen efter var det som traditionen bjuder besök i granngården. Men grannarna hade inte uppmärksammat Brännö-snapsen. De hade tvärtom haft en lite underlig tillställning för att fira sommarens högtid. I huset bor Mathilda – en av öns kära gamla gummor. Väl över 80 vårar men pigg som en dräng.

Mathilda hade bjudit in öns gummor på en dammiddag som fullständigt hade spårat ur. Någon hade föreslagit att de skulle laga spaghetti med tomatsås, och alla hade förstås sina åsikter om hur såsen skulle tillredas. Sill och nubbe tröttnar man tydligen på sådär på ålderns höst! Man lär sig något nytt varje dag! Mathilda berättade att efter tjugo minuter av kackel om socker, salt, buljong och morötter så fick det bli en glaskonserv istället. Men locket på glasburken gick ju inte att rubba så gummorna blev tvungna att slå en spik genom det för att lätta på trycket.

Och när de väl hade satt sig till bords och skulle äta, hade Lilly förväxlat spaghettisleven med Mathildas ryggkliare och alla tappade aptiten. Jag antar att någon måste lagt den i kökslådan vid senaste uppstädningen. Den passar ju faktiskt in bra bland köksredskapen.

Istället gick hela kexförrådet åt till vinet, men det hjälpte inte. Alla blev sjöberusade på sina fastande magar, de kunde inte ens titta på TV för att allt snurrade så berättade Mathilda. (Hon kommer inte heller ihåg hur ”flickorna” kom hem.) Men tomatsåsen stod i kylen.

På Brännö kan allt hända!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar